Нашата история

Всяка амбиция е провокирана от желанието да създаваш нещо по-добро, нещо по-оригинално, иновативно и достъпно, а и дори по-красиво от съвремието, в което се намираш. През зимата на 2006г. един от основните сайтове в помощ на ученици и студенти беше referati.com, който разполагаше с ок. 1500-2000 материала. Усещаше се липсата на всеобхватност в покриваните учебни материали, сериозната комерсиализация със заплащане за конкретен материал и липсата на динамика в обновяването му. Наскоро завършили университет, бяхме в период, в който агресивно експериментирахме в създаването на различни онлайн услуги, докато намерим правилния път за себе си, като личности и по-късно, като компания, по който да се развиваме. Искахме да създаваме услуги онлайн, които да имат дългогодишен хоризонт за развитие, с неизчерпаеми идеи и подходи за иновиране и важни в съзнанието на голям процент сред населението на коя да е страна. Образованието е една такава огромна и изключително важна за упсеха на всяка нация тема, която освен вечните бизнес-възможности, които създава е и морално удовлетворяваща за развитие. Изхождайки от доскорошните ни спомени, като студенти и ученици, осъзнавахме, че добре проектиран сайт би могъл да привлече вниманието и да развива много широк спектър от услуги, насочени към ангажиранието с образованието си: ученици, студенти, специализанти и фирмени служители търсещи развитие - огромна извадка от всяка нация! Темата с рефератите е двуполюсна, заради възможностите за злоупотреба в училищния процес, но е тема, която пряко може да улесни над 1 милион български ученици и студенти в тяхната работа. Размислите ни в тази посока, потенциалът на пазарните възможности и необходимостта човек вечно да търси да се образова и развива са достатъчни да ни амбицират, че сме на прав път в избора ни на сектор, в който да търсим развитие. Още повече, че онлайн нещата се случват по-лесно и бързо, изисквайки далеч по-малки капитали за стартиране и без бариери за мащабите, които може да постигнеш, заради изначално националното ти или дори световно покритие, като достъпност на услугата, работеща денонощно.

През м. Февруари 2006г. Сребрин Ватралов (автора на този пост), Христо Гетов, ангажиран като първи служител и основен партньор в проектите ни и първия програмист на Помагало - Благомир Иванов се заемаме да преобразим услугите в областта на помощните материали, като ги направим по-достъпни, по-всеобхватни като налични материали, по-лесни за ползване откъм интерфейс и далеч по-интелигентно проектирани, настройваки работата на сайта според особеностите на всеки един потребител - години, учебен статус, селище и други данни, по които да филтрираме семантично и физически най-подходящите материали за всеки конкретно. В края на Февруари стартираме с първата версия на Помагало, далеч по-опростена от настоящата, в която присъстват само ок. 1000 материала и търсене по категории. Година по-късно към екипа ни се присъединява друга историческа и важна фигура в израстването на Помагало, като платформа за обучение - Генади Цветанов. През настоящата 2010 година екипът ни се обогати привличайки друг много добър програмист - Николай Цанов, който ще се погрижи да превърне Помагало в тази "жива" платформа и социална мрежа, присъща за технологиите от Web 2.0 - facebook, google real search, twitter, youtube и други.


4 години напред в бъдещето или настоящето днес, нещата са коренно различни - 85хил. одобрени материала от ок. 400хил. изпратени за преглеждане, близо 1'600'000 регистрирани потребители, над 20мил. пъти свалени материала и ред други големи цифри за размерите на населението в страната ни, за които е проектиран изцяло Помагало!

Предстои ни много вълнуваща 5 година от развитието на сайта, в която ще иновираме и експериментираме с поднасянето и търсенето на материалите, категоризирани освен най-общо по категория, но и по името на урока в учебниците, в което категоризиране всички потребители ще участват! За годините ни главоблъскане на тема как да подобрим процеса на откриване и взаимопомощ в училищния процес вярваме, че сме прозряли много истини за нуждите и поведението на потребителите ни, които ще реализираме с всичките ни по-основни промени през годината - появата на въпроси и отговори, създаване на моята мрежа от съученици, любими потребители за помощ и съвети, тестове и материали за подготовка и какво се случва около моето училище, по подобие на facebook, но с основна тема моят клас или курс.

Искрено вярваме, че най-доброто тепърва предстои, помъдрели от опита ни в първите години от хаотично търсените ни посоки за развитие, както и докато се научим как да слушаме и усещаме нуждите на потребителите ни. Най-голямата ни амбиция е да създадем тази интелигентна мрежа за взаимопомощ през сайта, която ще върне интереса на десетки хиляди подрастващи да четат и се образоват по интерактивен начин, за сметка на по-малко време прекарано в игри, форуми и социални мрежи за размотаване без смисъл за интелектуалното им развитие.

Още за POMAGALO
Други контакти
За проблеми:
ЗАТВОРЕНО
от 09 до 17ч. (Пон-Пет)
Какво ново от блога